Четвер, 2024-04-25, 6:34 PM
Вітаю Вас Гість | RSS


Відділ з питань гуманітарної політики
(освіта, культура, туризм, молоді та спорту)
Борівської селищної ради

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


10:01 AM
Логопедичні вправи для дітей

Логопедичні вправи для дітей

Застосовуючи логопедичні вправи для дітей, можна позбутися:

  • заїкання,
  • затримки мовлення,
  • дисграфії,
  • порушень темпу та ритму мови тощо.

Логопедичні вправи для дітей найліпше проводити в ігровій формі. Гра — інструмент, який допомагає вирішити багато проблем, зокрема завдяки встановленим правилам формуються поняття “треба” та “не можна”. Дотримання правил створює зрозумілу та звичну атмосферу, отже дитині буде простіше налаштуватися на сприйняття інформації. А ігрова форма робить заняття більш цікавими та результативними.

Кожна навичка краще закріплюється, якщо її регулярно повторювати, тому важливу роль відіграє домашня логопедія. Дитина разом з батьками має систематично виконувати домашні завдання логопеда. Логопедія для дітей найбільш ефективна у формі розвивальних ігор. Як-от, виконувати дихальні вправи у формі гри цікавіше, ніж механічне тренування з логопедії. Оскільки проблеми з мовленням виникають з різних умов, то і запропоновані ігри будуть з нахилом на усунення різних причин.

Домашня логопедія та ігри для дітей

1. Гра “Приємний запах”

 

Задача: тренувати глибокий вдих через ніс, стимулює лімбічну систему, яка пробуджує інші частини мозку, розрізняти знайомі запахи.

 Опис: для гри підійдуть аромамасла або пахучі фрукти та овочі. Дитина нюхає запахи та на видиху промовляє “який приємний запах”, “як смачно пахне”…

2. Гра на слухову увагу

Задача: розвиток слухової уваги, гнучкості мозку, здатність брати на себе розв’язання проблем та вирішувати їх, розвиток нових стратегій поведінки.

 Опис: Потрібно увімкнути на телефоні музику або мультик та сховати його (на полицю, на яку можна вилізти лише підставивши стілець, під ковдру або подушку тощо). Дитина має знайти телефон самостійно.

3. Гра “Шторм у склянці”

Задача: розвинути сильний та спрямований  видих.

Опис: потрібно заповнити ¼ склянки водою, та почати сильно і довго видихати повітря через трубочку у воду, вода має бризкати та летіти у всі сторони, при цьому не потрібно надувати щоки.

4. Гра “Пінна шапка”

Задача: розвиток дихання, творчих здібностей та фантазії.

Опис: Таку поробку слід виконувати, лише коли точно переконані, що дитина дує у трубочку та не втягує у себе рідину. У склянку потрібно додати барвник (підійдуть фарби) та мило. За допомогою видиху у трубочку потрібно збити піну, прикласти до пінної шапки папір трохи потримати та дати висохнути. Потім за допомогою уяви закінчити малюнок, додавши деталі, які малює фантазія.

 

5. Гра “Кіт та миші”

Задача: розвиток фонематичного слуху та уваги, робота над звуком [ш] у словах, вміння спілкуватися в колективі.

Опис: це рухлива гра, від 3 до 10 дітей. Вихователь, логопед чи просто дорослий виходить у центр та починає виразно читати вірш:

“Мишки-норушки,

 Кругленькі вушка.

 Кішка прибігла,

 Мишок налякала!”

Дорослий — це кішка, а діти — миші, з цього моменту розпочалась гра. Кішка називає слова, а діти повинні уважно слухати, чи є у цих словах буква [Ш], якщо ні, тоді діти стоять спокійно, а якщо є, це значить що кішка вже близько та мишенятам потрібно швидко втекти та сісти на стільці, доки хижак їх не вполював. Всі, хто встиг втекти – повторюють слово, назване ведучим, чітко та правильно вимовляючи усі звуки, а та дитина, яку встигли спіймати, стає новою кішкою, називає нові слова та ловить мишей.

6. Для того, щоб цікавіше було виконувати нудні артикуляційні завдання, в цьому випадку допоможуть дитячі віршики.

Задача: виконання артикуляційних вправ, розвиток уваги та постановка звуку.

Приклад: будь-яка артикуляційна гімнастика у віршах.

7. Також можемо запропонувати гру, яка потребує придбати додатковий реквізит або зробити його самостійно. Це гра “Звукова пам’ять”

Задача: розвиток слухової пам’яті та уваги.

 

Опис: Це настільна гра, що являє собою дерев’яні кубики з різними наповнювачами, вони видають різні звуки та потрібно за допомогою пам’яті поєднати їх у пари, також можна збирати візерунки з ліній, які намальовані на кубиках.

Не бійтесь експериментувати навіть вигадана вами гра – принесе користь для дитини та її мовлення. Окрім фізичних ігор, існує багато інтерактивних інструментів, зокрема логопедичні додатки та online- ігри. До речі, деякі подібні вправи ми б могли зробити інтерактивними прямо на нашому сайті. Слідкуйте за нашими оновленнями, незабаром зможемо це представити, а до того не менш важливим є читання та прослуховування казок, які сприяють вихованню дитини та розширенню її словникового запасу.

Переглядів: 90 | Додав: shevroletcamaro1997 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Якість освіти
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Погода
Погода
Соціальні Мережі
Список закупівель

ВзПГПБСР © 2024
uCoz